Zdravý mrkvový dort s čokoládovým pokušením
Je to zhruba 7 let, co se s mrkváčema roztrhl pytel a dneska je zná už opravdu každý. Já jsem rozhodně fanynka všeho s mrkví, takže jsem se rozhodla udělat i svou zdravou verzi, zkuste doma a napište mi do komentářů, komu chutnal!
Je plný nenasycených mastných kyselin ve vlašských oříšcích, je bezlepkový a plný betakarotenu. Krém je tvarohový a je v něm kapka bílé čokolády, takže pohladí po duši i milovníky sladkého :)!
Na velkou koláčovou formu budete potřebovat:
250 - 300 g vlašských ořechů mletých na mouku
500 g mrkve nastrouhané najemno
5 vajec
160 g medu
šťávu z 1/2 citrónu
1 prášek do pečiva
100 g pohankové mouky
150 g řepkového oleje
1 tučný tvaroh (vanička)
40 g bílé čokolády
1 lžička kokosového tuku
Smícháme mrkev, ořechy a med. Bokem vyšleháme vejce a přidáme do nich olej a citrónovou šťávu a směs smícháme s mrkví a ořechy s medem. Přidáme prášek a mouku a pořádně vše smícháme.
Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme na 170°C asi 45 min. Po vytažení necháme koláč úplně vychladnout.
Bílou čokoládu rozpustíme v lázni s trochou kokosového oleje a necháme lehce vychladnout. Pak smícháme s tvarohem, který jsme už před hodinkou vytáhli z lednice. Když se nám vše spojí, můžeme směs natřít na vychladlý koláč.
Ozdobíme kudrlinkami z mrkve a podáváme.