Veganský quinoa kejk
Tahle super novinka je opravdu pro lidičky, kteří hledají zdravé alternativy dortíků, řeší veganskou stravu nebo chtějí zkoušet nové věci. Taky potěším určitě milovníky quinoy, bezlepkáře a všechny intolerantní na laktózu, či bílkovinu! Dortík je opravdu boží, tak šup šup, zkuste ho!
Na 1 kejk potřebujeme:
- 250 g černé quinoy
- 175 g datlí
- 410 ml vody
- 3 kapky citrónového aroma (volitelné)
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů BIO (DMko)
- 4 lžíce kakaa
- 2 lžíce chia semínek
- špetka soli
- 4 lžíce kokosového cukru
Na polevu:
- 3 banány
- 15 datlí
- 2 lžíce kešu másla (100 g)
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce kokosového oleje (30 g)
Quinou a datle si namočíme do vlažné vody na 1h a následně slijeme přes sítko. Díky tomu se nám bude vše lépe mixovat.
Pak smícháme všechny suroviny v blenderu a mixujeme alespoň 3-5 min úplně dohladka.
Připravíme si 23 cm formu, kterou si vyložíme pečícím papírem a vymažeme boky formy, pokud je to potřeba a nalijeme do ní těsto tak, aby bylo rovnoměrně rozlité a nedělalo kopeček. Pečeme na 180 °C asi 40-45 min. Jestli je těsto upečené zjistíme, když zapíchneme opatrně do středu nůž a po vytáhnutí je čistý.
Upečený kejk dáme vychladnout a až pak na něj nanášíme polevu, kterou připravíme tak, že opět všechny ingredience rozmixujeme společně (blender je má pravá ruka, je to tak :D, miluju rychlé recepty bez složité přípravy!), pokud vám trochu zůstane, nevadí, nechejte si frosting v lednici třeba na snídani.
Celý kejk skladujte v lednici 3 dny maximálně. Dobrou chuť!