Veganské kari
Letošní podzim jsem se rozhodla vyloučit maso ze svého jídelníčku. Důvodem nebyla zvířátka, ani způsoby chovu, ale čistě pocit, že jsem se masa "přejedla". Můj přítel je totiž pravý masožravec a tak bylo maso na téměř denním pořádku, navíc jsme hodně zkoušeli i paleo a low carb a já prostě začala mít pocit, že už maso nechci.
To jak se mi to daří a jaké to má důsledky popíši jednou ve článku, ale mohu zmínit, že se cítím velmi dobře. Tím ovšem nechci dělat žádné závěry a říkat, že maso není dobré, není to pravda :). Jen mě tato cesta nyní baví a zjišťuji, jaké to je být vegetarián.
K tomu patří i kreativita, co se týče vaření, abych nejedla jen rýži či těstoviny, snažím se najít i jiné cesty a toto veganské curry je jednou z těch nejlepších, resp. je to nejlepší jídlo, co se mi kdy povedlo a navíc se krásně snoubí s podzimem :D. Doufám, že budete také souhlasit... tady je recept.
Co budete potřebovat:
350 g Hokkaidó dýně
250 g předvařené řepy
2 šalotky
olivový olej
3 stroužky česneku
sůl, pepř, chilli, červenou papriku, římský kmín, kurkuma (kari)
1 lžička Tamari
200 g cizrny
250 ml kokosového mléka v plechovce
Dýni a řepu nakrájíme na menší kostky a položíme je na plech s pečícím papírem. Nakrájíme si šalotku na měsíčky, rozprostřeme 3/4 na plech a 1/3 dáme bokem. Zakápneme vše olivovým olejem, posolíme, popepříme, posypeme červenou paprikou (sladkou) a chilli dle chuti a dáme péct na 220°C na 25 min přibližně. Dýně i řepa by měly být opravdu měkké. Dýni neloupu u Hokkaidó to není potřeba.
Když se doba pečení blíží ke konci, dáme si hrnce trochu oleje a na něm orestujeme cibuli, přidáme 2-3 lžičky kurkumy nebo kari, tamari a římský kmín a vše necháme minutku provonět, aby se nám ale koření nepřipálilo. Pak přidáme cizrnu a směs z trouby, vše zalijeme kokosovým mlékem a necháme vařit na mírném ohni asi 5 min, až směs trochu zhoustne.
Podáváme samotné nebo s bagetkou.