Roztomilé bezlepkové dortíčky
Tento víkend jsem si konečně našla čas na nový receptík! Jela jsem si takhle na kole a říkala si, co bych vymyslela a najednou šup! A recept byl tu :D! Miluji tyhle kreativní dny!
Tyhle roztomilé dortíky potěší všechny vegany, ale také nás všežravce a dokonce byly schváleny i muži :D! Najdete v nich bezlepkovou pohankovou mouku, spoustu ovoce a tedy vitamínů a vlákniny a samozřejmě i sacharidy, ale ty pomalejší a zdravější.
Na ozdobu i do těsta jsem použila datle, protože se jich nemohu nabažit, ale můžete je klidně vyměnit za meruňky či švestky.
Na 12 kousků budeme potřebovat:
200 g pohankové mouky
2 jablka
1 vetší mrkev
1 banán
80 ml rýžového neslazeného mléka
50 g medu (nebo rostlinného sirupu)
100 g sušených vypeckovaných datlí
10 g drcených mandlí na ozdobu
1 lžička skořice, sody a citrónové šťávy
1/3 lžičky badyánu
Smícháme mouku a koření, přidáme mrkev nastrouhanou najemno a datle a vše lehce promícháme. Banán a oloupané jablka nakrájená na kousky vložíme do silného mixéru, přidáme mléko a mixujeme úplně dohladka. Směs vlijeme na suché suroviny a promícháme. Vezmeme si formu na dortíky a vymažeme ji kokosovým olejem.
Pak plníme rovnoměrně jednotlivá okýnka až skoro po okraj. Pečeme na 170°C 25 min.
Dobrou chuť :)!
Kalorická a biologická hodnota 1 kousku:
124 Kcal, 2 g bílkovin, 27 g sacharidů, 1g tuků