Pečené maso s celerovými hranolkami
Dneska trošku zabrousíme do palea. Pro ty z Vás, kterým paleo nic neříká shrnu, že jde o stravu druhotně nezpracovaných potravin, které vychází z jídelníčku pračlověka.
Obecně vzato můžeme najít jak přívržence, tak odpůrce tohoto směru a je to určitě na každém, aby si našel cestu, jaká mu vyhovuje. Já se rozhodla Vám tento směr ale aspoň ukázat. A navíc tím potěšíte mužské osazenstvo :D.
Vepřové maso můžeme klidně nahradit kuřecím či hovězím, mělo by být ale v jídelníčku také zastoupeno. Zeleninu si pak také můžete přidat dle vlastní chuti, já zvolila celer, cuketu a žampiony. Na celer ale pozor, přesto, že obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, je také velkým alergenem.
K dochucení jsem použila brusinkovou omáčku, na které ale není paleo ani kousek, takže pro striktní členy bez omáčky ;).
Na 4 porce budeme potřebovat:
1 kg vepřové pečeně
2 ks šalotky (200g)
2 stroužky česneku
4 lžíce řepkového oleje
3 lžíce bílého vína
sůl, pepř, mletá paprika sladká, koření na stake,
půl bulvy celeru
1 cuketa
6 ks žampionů
1 lžíce olivového oleje
koření na grilovanou zeleninu
Maso omyjeme, posolíme, popepříme a posypeme kořením z obou stran a vložíme do pekáčku. Cibuli nakrájíme na měsíčky a rovnoměrně rozsypeme kolem masa, stejně tak i česnek. Maso zalijeme olejem, vínem a zhruba 1-2 hrnky horké vody, přidáme nové koření a vložíme pekáček do trouby.
Pečeme na 180°C 40 min, následně vytáhneme a maso nakrájíme na plátky, poté pekáček vložíme zpět a pečeme další 40 min - 1h, podle tuhosti masa.
Mezitím si nakrájíme oloupaný celer na hranolky, oloupanou cuketu na kolečka a omyté žampiony na čtvrtky, vše položíme na pečící papír, zakápneme olivovým olejem a posypeme kořením na grilovanou zeleninu. Pečeme na 200°C 30 min přibližně. Můžeme plech přidat k masu a zvýšit teplotu, masu to neublíží ;).
K masu pak můžeme přidat omáčku vlastního výběru, já zvolila brusinkovou.
Kalorická a biologická hodnota jedné porce bez omáčky:
490 Kcal, 57g bílkovin, 17g sacharidů, 21g tuků