Ovocný koláč s posypkou a bez lepku
Pamatujete, jak naše maminky pekly tu klasickou buchtu s posypkou? Ať už s jahodami, švestkami či jiným ovocem. Byla boží!
Já dneska přicházím s trošku jiným receptem, který vám ale ty chvíle připomene a navíc si ho dopřejí i celiaci ;).
Na 23 cm velkou koláčovku:
150 g pohankové mouky
50 g směsi rozemletých lněných, slunečnicových semínek a mandlí (namíchejte podle sebe)
110 g kokosového cukru
12 g kypřícího prášku
60 g rozpuštěného másla
vanilka
2 vejce
100 g jogurtu
100 g borůvek / 100 g malin
Na drobenku:
70 g lískooříškové mouky
30 g másla
30 g kokosového cukru
Smícháme všechny suroviny na drobenku a zapracováváme tak dlouho, dokud je směs lepkavá a trochu drolivá zároveň. Necháme ji odpočinout bokem.
Mouku a kypřící prášek prosejeme přes sítko do mísy, přidáme pomletou směs, cukr a promícháme. Dále si bokem smícháme tekuté suroviny. Vejce vyšleháme ručně, přidáme jogurt, vychladlé máslo a vanilku. Vše promícháme a přidáme do sypké směsi. Mícháme dokud se směsi nespojí.
Pak si vyložíme formu pečícím papírem, případně vymažeme, pokud je třeba kokosákem a těsto do ní nalijeme. Poklademe ovocem, které malinko zatlačíme do těsta a zasypeme posypkou,
Pečeme na 170°C asi 50 min.