Ovocný koláč s posypkou a bez lepku

25.03.2020

Pamatujete, jak naše maminky pekly tu klasickou buchtu s posypkou? Ať už s jahodami, švestkami či jiným ovocem. Byla boží!

Já dneska přicházím s trošku jiným receptem, který vám ale ty chvíle připomene a navíc si ho dopřejí i celiaci ;).

Na 23 cm velkou koláčovku:

150 g pohankové mouky

50 g směsi rozemletých lněných, slunečnicových semínek a mandlí (namíchejte podle sebe)

110 g kokosového cukru

12 g kypřícího prášku

60 g rozpuštěného másla

vanilka

2 vejce

100 g jogurtu

100 g borůvek / 100 g malin

Na drobenku:

70 g lískooříškové mouky

30 g másla

30 g kokosového cukru

Smícháme všechny suroviny na drobenku a zapracováváme tak dlouho, dokud je směs lepkavá a trochu drolivá zároveň. Necháme ji odpočinout bokem.

Mouku a kypřící prášek prosejeme přes sítko do mísy, přidáme pomletou směs, cukr a promícháme. Dále si bokem smícháme tekuté suroviny. Vejce vyšleháme ručně, přidáme jogurt, vychladlé máslo a vanilku. Vše promícháme  a přidáme do sypké směsi. Mícháme dokud se směsi nespojí.

Pak si vyložíme formu pečícím papírem, případně vymažeme, pokud je třeba kokosákem a těsto do ní nalijeme. Poklademe ovocem, které malinko zatlačíme do těsta a zasypeme posypkou,

Pečeme na 170°C asi 50 min.