Mrkvové muffinky s jablky
Tato sladká mňamka je jako stvořená pro rozzáření pošmourného dne :). Máte chuť na něco sladkého? Nevíte, co na snídaní nebo co upéct na návštěvu? Tyto muffinky jsou ideální!
Vločky a rýžová mouka jsou plné pomalých sacharidů, mrkev je velkou zásobárnou betakarotenu a jablka obsahují velké množství vlákniny. Na oslazení jsem použila datle a med, ale můžete využít jakékoliv jiné sladidlo, které preferujete a datle nahradit rozinkami, brusinkami nebo švestkami.
Skořice pak dodá skvělou náladu a připomene Vánoční štrúdl :).
Na 12 kousků potřebujete:
300g mrkve (5 středních kousků)
300g jablek (já měla dvě velká)
100g sušených datlí
60g ovesných vloček
100g rýžové mouky
200-250ml sójového mléka (klidně použijte kravské)
2 lžíce medu (já měla pastu, což je asi 150g)
1 lžíce skořice
1 lžíce chia semínek
1 a 1/2 lžíce kokosového oleje
citrónová šťáva
Mrkev a jablko oloupeme a nastrouháme. Mrkev najemno a jablko nahrubo. Jablka jsem pokapala citrónovou šťávou, aby nezhnědla hned. Přidáme vločky, mouku, kokosový olej, mléko, skořici, med a chia a promícháme.
Naplníme formu (já používám silikonovou, skvěle se z ní muffiny vyklápějí) a dáme péct na 180°C asi 35-40min. Poté vytáhneme z trouby, necháme chvilku vychladnout a pak dáme na mřížku, aby zchladly úplně.
Ke kávě nebo na snídají jsou boží!
Kalorická a biologická hodnota na 1 muffin:
164 Kcal, 3g bílkovin, 32g sacharidů, 3g tuků