Kuřecí špízy s koprovým dipem
Na tento víkend jsem se rozhodla udělá kuřecí špízy se zeleninou a domácím koprovým dipem, který jsem si sama vymyslela.
Jako přílohu jsem tentokrát zvolila přeničnou tortilu, kterou jsem opekla v kontaktním grilu, pokud ho ale nemáte k dispozici, můžete využít třeba toastovač. další variantou je třeba celozrnná tortila, která má více vlákniny.
Oběd je plný pomalých sacharidů a bílkovin a dá se využít také jako raut na oslavy či party.
Na 7 porcí špízů budeme potřebovat:
675g kuřecích prs (podle toho, kolik máte doma masa, můžete udělat třeba poloviční porci)
300g lilku
400g cukety
20g řepkového oleje
5ml olivového oleje
koření na pečené kuře, chilli
Na grilovanou zeleninu:
100g lilku
100g cukety
60g žampionů
5ml olivového oleje
sůl
Na koprový dip:
100g Paloučku (Žervé / Lučina, cokoliv, co máte doma)
1,5 lžičky zavařeného kopru
0,5 lžičky octu
Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na větší nudličky, naložíme do řepkového oleje a koření a necháme alespoň půl hodinky odležet. Mezitím si nakrájíme cuketu a lilek na větší kusy, lilek posolíme a necháme stejnou půlhodinku "vypotit". Lilek díky tomu při pečení nezhořkne. Můžeme si už nakrájet také žampiony na čtvrtiny.
Po 30min začneme dělat špízy, střídáme kuřecí maso, lilek a cuket. Z daného množství vytvoříme 7 špízů, které položíme na pečící papír, zakápneme 5ml olivového oleje a dáme péct na 200°C na 35min. Zelenina nám pustí vodu, není třeba tedy podlívat.
Zbytek cukety, lilku a žampiony dáme na další plech, případně ke špízům, postříkám zbylým olivovým olejem a dáme péct ke špízům.
Mezitím si připravíme dip. Rozmixujeme Palouček s koprem a octem a dáme na chviličku vychladit. Špízy podáváme s teplou tortillou a vychlazeným dipem.
Kalorická a biologická hodnota na jeden špíz s tortillou, 50g zeleniny a 20g dipu:
Špíz + tortilla: 356 Kcal, 27g bílkovin, 40g sacharidů, 9g tuků
Zelenina: 29 Kcal, 2g bílkovin, 4g sacharidů, 2,5g tuků
Dip: 59 Kcal, 1g bílkovin, 1g sacharidů, 6g tuků