Koule vol. 2 - špízy
Dnes Vám představím další variant skvělých hovězích koulí, tentokrát s řepou. Mám dojem, že se svět dělá na dvě poloviny, jedna řepu miluje, druhá ji nesnáší :). Přesto, pokud ji zařadíte alespoň občas do jídelníčku, obohatíte se o skvělý antioxidant. Řepa obsahuje vitamíny A, B, C, draslík a zinek a také kouzelný resveratrol, který ochraňuje DNA a působí právě jako antioxidant proti tzv. oxidačnímu stresu, kdy je naše tělo oslabené. Také má velký vliv na snižování cholesterolu a napomáhá ochraně cévní stěny.
Jediná nevýhoda je její dlouhá úprava, v dnešním světě vymožeností ale koupíme i předvařenou řepu a tak se s ní nemusíme trápit ;).
Na 4 porce potřebujeme:
500 g mletého hovězího masa (15% tuku)
50 g předvařené řepy
20 g polníčku
1 vejce
1 lžíce dijonské hořčice
chilli dle chuti
1. lžička soli, 1 lžička sladké papriky, pepř
Mleté maso nakrájíme na menší kousky, přidáme omytý, nasekaný polníček a ostatní suroviny a vše důkladně promícháme.
Připravíme si plech s pečícím papírem, na který budeme pokládat špízy. Ze směsi vytvarujeme menší kuličky, které opatrně napichujeme na špejle nebo bambusová dřívka.
Pečeme na 200 °C 20 min, neděste se, hořčice trochu vytéká, ale spoustu jí zůstane také uvnitř a maso ochutí.
Podáváme se salátkem zatepla či studena.
Kalorická a biologická hodnota 1 porce:
334 Kcal, 27 g bílkovin, 2 g sacharidů, 24 g tuků