Hovězí koule s dijonskou hořčicí
Dnes mám recept pro masožrouty a fajnšmekry :)!
V kombinaci se zeleninou, jde o skvělou, relativně rychlou večeři, bohatou na bílkoviny, přiměřené množství živočišných tuků s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin, a nízkým obsahem sacharidů.
Brokolice pak obsahuje velký podíl vitamínu B a C, vlákniny a chrání tělo před volnými radikály.
V našem současné jídelníčku nemáme povolené přidané cukry, tudíž jsem využila dijonskou hořčici, kde přidaný není a její pikantní chuť dodala masu poslední tečku.
Raději vždy ale čtěte etiketu, pokud hledáte variantu bez přidaného cukr, může být schovaný pod různé názvy jako glukózový sirup nebo dextróza a mnoho dalších.
Na 3 porce budete potřebovat:
500 g mletého hovězího
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžička pepře (rovná)
1 lžička soli (rovná)
1 lžička sladké mleté papriky (s kopečkem)
1 vejce
chilli
300 g brokolice
20 g másla
Mleté hovězí si ještě trochu nakrájíme, aby byly "nitě" menší a vložíme ho do větší mísy. Přidáme všechny ostatní suroviny (kromě brokolice a másla) a důkladně promícháme.
Ze směsi vytváříme malé placičky / kuličky, jako byste dělali malé burgery. Ty pak položíme s malým rozestupem na pečící papír. Dijonská hořčice trochu vyteče, tak ať mají kuličky vedle sebe trochu místa.
Maso pečeme na 220 °C 20 min. Můžeme kuličky v průběhu obrátit.
Mezitím si připravíme brokolici, kterou necháme asi 10 min vařit v páře. Pokud nemáte pařáček, tak ve vodě.
Podáváme za tepla s máslem.
Kalorická a biologická hodnota 1 porce:
542 Kcal, 38 g bílkovin, 6 g sacharidů, 41 g tuků