Chia semínka
Chia semínka jsou dneska velkým trendem, nevěřím, že je ještě někdo, kdo se alespoň trochu zajímá o jídlo a neslyšel o nich.
Jsou dobrá/zdravá/špatná? To záleží, jak je využijete.
Chia semínka nebo také šalvej hispánská jsou využíváná jako zdroj energie už mnoho let. Začali je používat již staří indiáni, kteří na svých toulkách a dalekých cestách neměli dostatek jídla.
V dnešní době, kdy máme ale jídla relativně všude dostatek je důležité přemýšlet nad tím, jak tyto, dalo by se říct doplňky, využijeme.
Semínka obsahují velké množství minerálů jako je hořčík a vápník pro nervovou soustavu a výživu kostí, vitamín A a C, draslík, který je důležitý pro přeměnu krevního cukru na glykogen, tedy zásobní cukr ve svalech a játrech, a také pomáhá snížit krevní tlak.
Dále zde najdeme velké možství tuků, ale převážně těch dobrých, tedy nenasycených mastných kyselin, které nám snižují cholesterol a působí tedy pozitivně na kardiovaskulární systém.
Jediný háček u chia semínek je, že mají vysokou kalorickou hodnotu (a ty tuky). Proto když si je přidáváte do smoothie, jogurtu, vody či kaše, musíte myslet na to, že Vám zvednou jak denní příjem, tak příjem tuků. Přesto ale vřele doporučuji přihodit si je třeba jednou týdně do snídaně :).