Banánový chlebík s borůvkami
Tento recept jsem si vypůjčila ze blogu Foodlovera (https://www.foodlover.cz/2013/12/banana-bread.html) a musím říct, že je skvělý! Upravila jsem ho tak, ať je vhodný i pro nás dietáře, takže je méně sladký, ale pořád boží. Přidala jsem nějaké ingredience a výsledek stojí za to, zkuste sami :).
Banány, kterými se chlebík "hemží" jsou bohaté na sacharidy, poroto není třeba použít cukr, dále v nich ale najdeme i další skvělé a tělu prospěšné látky jako draslík, hořčík a vitamín B. Špaldová mouka je pak skvělá a zdravější varianta pšeničné mouky a tak dodá tělu spoustu vlákniny. Borůvky jsou zase skvělým zdrojem vitamínů a jsou antioxidantem a tak chrání tělo proti volným radikálům.
Na celý chlebík budeme potřebovat:
275 g špaldové mouky
100 g zakysané smetany
50 ml mléka (bez laktózy nebo rostlinné)
70 g másla (nebo kokosového oleje)
2 vejce
10 g jedlé sody
2 lžičky limetkové šťávy
70 g borůvek
5 banánů
50 g mandlí
Banány hodíme do mixéru, přidáme mléko a smetanu a rozmixujeme dohladka. Máslo si rozpustíme, smícháme mouku, sodu a přilijeme k nim máslo. Promícháme, přidáme vejce a rozmixovanou směs. Vše důkladně promícháme. Kdo chce podle chuti můžete přidat kakao, skořici nebo vanilku.
Bokem si nasekáme mandle a omyjeme borůvky a opatrně je vmícháme do těsta. Vše vylijeme do papírem vyložené formy na chléb a pečeme na 180°C přibližně 60-70 minut.
Kalorická hodnota 1 plátku:
191 Kcal, 4 g bílkovin, 21 g sacharidů, 9 g tuků